You are here

Mikrobiologi

Bakterier på petriskålNogle ord om mikroorganismer

Bakterier og andre mikroorganismer findes overalt. De findes i os, på os og rundt omkring os. De fleste af disse er ufarlige eller til og med nyttige. Man kan anvende bestemte bakterier for at få en særlig smag frem i f.eks. tykmælk og visse pølser. Uden bakterier i vores tarme ville kroppen ikke kunne udnytte den mad, vi spiser.

Visse bakterier kan dog give anledning til madforgiftning, hvis de havner i maden. Man kan ikke skelne disse fra andre bakterier, så derfor må man altid være forsigtig ved al håndtering af mad. Mad er nemlig et meget gunstigt miljø for bakteriernes formering. En bakterie kan forplante sig hvert 20 minut, hvis forholdene er rigtige gode. En hurtig overslagsberegning viser, at én bakterie på 10 timer bliver til en mia. bakterier.

 Bakterier er eksperter i at overleve og kan under ekstreme forhold kapsle sig ind og danne sporer. Disse sporer overlever, selv om maden koges. Når maden køles af, går der hul på sporerne, og bakterierne vokser hurtigt i den gunstige temperatur. Ved frysning af madvarer indtager bakterierne en slags hvileform og liver op igen, når maden tøs op. Man kan således ikke, som mange tror, anvende frysning af madvarer som et middel til at forbedre den bakteriologiske kvalitet af den vare, som fryses ind.